Dat is een vraag die me al een aantal keren gesteld is. Het simpele antwoord is: keuzes maken, plannen, efficiënt werken en hulp inroepen.

Maar dat is allemaal makkelijker gezegd dan gedaan en het heeft even geduurd voordat ik op dit punt in mijn bedrijven ben aangeland.

Lage energie

Eind aug. 2018 kreeg ik de diagnose borstkanker. Ik kreeg te horen dat het te genezen was. De eerste 4 chemo’s waren prima te doen. Ik werkte nog bij een werkgever en na een chemo ging ik gewoon werken. Bij chemo 5 veranderde de samenstelling van de chemo. Daar bleek mijn lijf niet zo goed tegen te kunnen. Mambo, eh, chemo nummer 5 was heel erg heftig, inclusief een ziekenhuisopname, en nummers 6 tm 8 waren ook niet fijn. Mijn lichaam was, zoals ik altijd zeg, tot mijn tenen afgebrand en dat moest herstellen. Veel tijd was daar niet voor, een amputatie volgde. En ik voelde me daarna prima! Ik kon de hele wereld aan! Maar dat was van héle korte duur. Ik kreeg ook nog bestralingen. Die hebben de energie die nog in mijn lijf zat, volledig vernietigd. Dit alles speelde in 2019.

Maar de behandelingen waren nog niet over. Ik krijg nog een aantal jaren hormoontherapie. En één van de bijwerkingen van die hormonen is slapeloosheid. De chemo’s en bestralingen hebben echter ook mijn thermostaat in mijn lijf kapot gemaakt. Ik heb het of warm of koud, maar nooit meer denk ik: goh, wat een fijne temperatuur. Geloof me, dat is geen goede combinatie met die hormonen.

Webshop en technisch VA

Al heel wat jaren heb ik een webshop, gericht op haken en borduren. Iets waar mijn hart ligt.

Door mijn lage energie ben ik ook voor bijna 64% afgekeurd. Terugkeren naar mijn oude werkgever ging niet meer. Wat nu? Ik voelde me afgeschreven en dat wilde ik niet. Mijn business coach opperde om VA te worden. Ik heb immers ongeveer 20 jaar ervaring als secretaresse/directiesecretaresse/secretaresse van de raad van toezicht. Een onderneemster die ik kende via een netwerkclub begon een opleiding technisch VA. En daar ging mijn hart ook sneller van kloppen. Een mooie kans om mijn interesse in de technische kanten van websites bouwen, onderhouden, e-mailmarketing, ed. te combineren met office managementtaken. Dat zijn taken waar ik ondertussen heel veel ervaring mee heb.

Ik heb de opleiding gevolgd, maar heb ook nog steeds mijn webshop. Niemand bepaalt dat ik maar 1 bedrijf mag hebben en dat ik maar aan 1 bedrijf aandacht kan besteden!

Keuzes maken

Met alle bijwerkingen na de kanker had ik de keus: of blijven doormodderen en treuren om iets wat niet meer kan, zoals de oude van voor de kanker worden, of een nieuwe invulling voor mijn talenten vinden.

En o, wat klinkt dat makkelijk. Maar wat was dat moeilijk! Ik had altijd gedacht dat ik gewoon weer de oude Lilian zou worden. Het besef dat dat niet ging lukken, kwam keihard binnen en heeft heel veel pijn gedaan. En dan heb ik het nog niet eens over de financiële gevolgen!

Aan alle kanten werd tegen me gezegd dat het niet goed met me ging en ik ging het uiteindelijk geloven. Zo belandde ik in een zwart donker gat. Tot ik besefte dat zo doorgaan geen optie was en ik weer positieve vooruitzichten wilde hebben. Daarom heb ik mezelf een schop gegeven, ben de opleiding technisch VA gaan volgen en ben een tweede bedrijf begonnen.

Plannen

Helaas kan ik niet voorspellen hoe mijn energie is op een dag. En op de dag zelf kan mijn energie ook opeens weg zijn.

Een planning maken is lastig, maar zeker niet onmogelijk. Ik gebruik het programma Trello en daarin zet ik alle taken die ik heb. Per dag kijk ik aan het begin van mijn werkdag hoe ik me voel en wat ik kan doen. Ik kan nog geen 20 uur per week werken. Daar kan ik me aan blijven ergeren of boos om worden, dat verandert niets. Goed en realistisch plannen is daarom een noodzaak. Wat heus niet wil zeggen dat ik nooit een foute planning maak. Als ik me goed voel, plan ik in mijn enthousiasme iets te veel. Dan moet ik daarna mijn planning aanpassen. Het zij zo.

Efficiënt werken

Ik heb dus best weinig werkuren beschikbaar in een week. Eén van mijn oplossingen is zo efficiënt mogelijk werken. Ik heb zoveel mogelijk geautomatiseerd, ik werk met checklists en ik werk zoveel mogelijk in tijdblokken (of probeer dat althans).
De checklists zijn nodig, omdat mijn geheugen niet altijd helemaal werkt zoals voor de chemo. En ik ben allergisch voor allerlei post-it blaadjes op mijn bureaublad geplakt. Ik werk bij voorkeur papierarm.

Ik probeer mijn tijd zo efficiënt mogelijk in te delen, zodat ik zo min mogelijk tijd kwijt ben aan allerlei randzaken.

Hulp vragen

Voordat ik kanker kreeg, werkte ik 32 uur. Ik had 1 dag in de week vrij. Daarnaast runde ik mijn webshop. Toen mijn energie zo laag was tijdens mijn ziekteperiode, kon ik de webshop eigenlijk niet meer goed runnen. Maar sluiten vond ik geen optie. M.b.v. mijn man is het me gelukt de webshop open te houden. Ik had echt niet de energie om elke dag op social media te zijn, maar ik leerde al snel berichten in te plannen. Mijn man pakte de bestellingen bij elkaar, pakte het in en bracht ze naar de post. Dingen die ik graag zelf deed, maar waar ik de energie niet voor had. Daarbij waren mijn handen aan het vervellen door de chemo, dus ik kon het niet eens.

Lastig om hulp te vragen? Zeker, maar ik had geen keus. En mijn man was blij dat hij iets voor mij kon doen. En nog steeds vraag ik mijn man af en toe om hulp bij het wegbrengen van bestellingen.

Ik werk samen met een andere VA, zodat we niet allebei opnieuw het wiel hoeven uit te vinden. We versterken elkaar en dat is echt heel fijn!

Conclusie

Ik wil niet elk moment worden geconfronteerd met kanker, maar wordt elke minuut wel herinnerd aan de blijvende gevolgen. Heel irritant!

Ik heb een andere werkdag dan de meeste ondernemers. Ik werk in de ochtend, rust ’s middags en werk af en toe nog ’s avonds als iets af moet.

Ik vind allebei mijn bedrijven leuk en wil geen keuze maken. En dat hoeft ook niet. Want door het maken van (soms moeilijke) keuzes, plannen van mijn werkzaamheden, efficiënt werken lukt het me om 2 bedrijven te runnen.

Vraag

Herken jij ook het verhaal van de wisselende energie? Wil jij hulp bij het ondernemen van iemand die je struggle kent? Heb jij behoefte aan een (tijdelijke, korte) hulp bij het runnen van je bedrijf? Neem dan contact met me op, bij voorkeur per mail. Dan kunnen we vrijblijvend kijken of ik jou kan ontzorgen.

Chat openen
Hoi, Lilian van Lilian Office Support hier. Leuk dat je op mijn website komt kijken. Waarmee kan ik je helpen?